Vejledning til dyrkning af mikrogrønt

Af Cecil Grubbe
Vi kender vist alle sammen karse, og måske har du også selv dyrket noget på et stykke vat en gang. Hvis det er tilfældet, så har du allerede dyrket mikrogrønt - men der er så mange andre slags mikrogrønt man kan dyrke, fra sennep og solsikker til rødkål og rucola. Det dyrkes stort set alt sammen ligesom karse, men for at alle kan være med, har vi lige lavet en lille guide med et par gode tips. 
Vejledning til mikrogrønt
Du skal bruge 4 ting for at dyrke mikrogrønt - noget at plante i, et materiale at dyrke på, frø og vand. Det er kun fantasien der sætter grænser for, hvad du kan dyrke i: en tallerken, underskål, en afskåret bund af en mælkekarton, farfars gamle cigaræske - eller måske en smuk håndlavet keramikskål, speciallavet til formålet.
Vejledning til dyrkning af mikrogrønt

1) Læg hampmåtten i skålen

Her i huset dyrker vi mikrogrønt i hampmåtter der er godkendt til økologisk dyrkning - men man kan også sagtens bruge bomuldsvat, eller bare jord.
Vejledning til dyrkning af mikrogrønt

2) Gør hampmåtten fugtig

Sørg for at det materiale du dyrker på er gennemvæddet. Når man dyrker mikrogrønt er frøene noget udsatte for at tørre ud, da de ikke er dækket af jord der holder på fugten.
Vejledning til dyrkning af mikrogrønt

3) Fordel frøene jævnt på hampmåtten

Vores frøposer med mikrogrønt svarer til at en alm. pose er det du skal bruge til en hampmåtte på ca. 10 x 10 cm, hvis du gerne vil så tæt - men du kan også så tyndt, og bruge halvt så mange frø. Da man kun dyrker mikrogrønt i meget kort tid, gør det ikke så meget hvor tæt man sår, så jeg vil anbefale at du prøver dig frem for at finde ud af hvad der fungerer best for dig. Sår man ikke tæt nok, får man mindre mikrogrønt at høste af, og sår man for tæt, er det værste der kan ske ofte bare at det bliver lidt roddet. Jeg sår tæt hvis jeg f.eks. gerne vil have en masse mikrogrønt til en speciel anledning, men tyndt hvis jeg bare gerne vil have lidt i hverdagen, og ikke behøver så meget. Man dyrker mikrogrønt i løbet af 7-14 dage, hvor planten får energi fra den madpakke der er i frøet, og planterne konkurrerer derfor ikke om næring.
Vejledning til dyrkning af mikrogrønt

4) Sørg for at frøene ikke tørrer ud

Hvis frøene tører ud går de til, og man bliver nødt til at så om igen. Vand frøene dagligt - de må gerne soppe lidt efter du har vandet, men aldrig været helt dækket af vand. Hæld gerne overskydende vand af skålen, hvis du er i tvivl.
Vejledning til dyrkning af mikrogrønt

5) Dæk evt. skålen til

For at gøre det lettere at undgå at frøene tørrer ud, kan man lægge en tallerken over (eller en plastikpose omkring) de første 2-4 dage. Frøene behøver ikke lys for at spire, bare vand og varme. Når frøene er spiret, kan du tage tallerknen af, så de små planter kan få lys til at udvikle de blade man høster. Lader du tallerkenen blive på, bliver planterne høje og ranglede - men lige med mikrogrønt er det næsten kun en fordel, da det gør det lettere at klippe af. Sørg for at de efter et par dage står lyst, så de kan udvikle saftige og smagsfyldte kimblade.
Vejledning til dyrkning af mikrogrønt

6) Høst dit mikrogrønt

Mikrogrønt kan typisk høstes efter 7-14 dage. Man høster kimbladene (det første sæt blade) og nogle gange også de første ægte blade (de blade der ligner de blade planten får, når den bliver stor). Tag forsigtigt fat i bladene, og klip af så langt nede som muligt. Du kan spise bladene og hele stilken, men ikke frøet og rødderne - hvis du gerne vil spise det hele, skal du dyrke spirer i stedet, hvilket kræver at man skyller spirerne dagligt for at udgå bakterier.
Vejledning til dyrkning af mikrogrønt

7) Opbevaring af mikrogrønt

Når dit mikrogrønt har en passende højde, kan du opbevarer det i køleskabet en uges tid. Det gør, at planterne går i dvale og ikke skal bruge energi og nærring (efter ca. 14 dage, har planten opbrugt den energi der er i frøet, og skal have nærring - det kan det ikke få på en hampmåtte, så derfor vil det med tiden blive kedeligt og skvatte sammen). På den måde kan du høste lidt af gangen i hverdagen. 
Der er næsten ikke det, mikrogrønt ikke kan pifte lidt op - rugbrødsmadderne, salaten, gryderetter og supper. Basilikum mikrogrønt er specielt fantastisk på en buchetta med mozerella, og bukkehorn passer exceptionelt godt til en gryderet med karry. God apetit!
- Laura 💚
Billeder af den evigt kreative Malou 🌻

Ofte stillede spørgsmål:

Er mit mikrogrønt begyndt at mugne?
Når frøene begynder at spire, ligner det ofte at de er mugne - der kommer små, hvide og uldne rødder, og det er helt normalt. Hvis du er i tvivl kan du lugte til det - mug lugter fælt. Er er gået mug i dit mikrogrønt, bør du kassere det. Gør skålen grundigt ren med varmt vand og sæbe, før du starter en ny portion mikrogrønt. 

Hvorfor spirer mit mikrogrønt ikke?
Hvis dit mikrogrønt ikke spirer, eller det kun er meget få af frøene der sker noget med, skyldes det ofte at de enten står for koldt eller er tørret ud. De fleste frø spirer bedst omkring 20-25°C konstant varme, og en nordvendt eller kold vindueskarm i vinterhalvåret, kan nogle gange være lidt for kold. Dog vil de også hurtigere tører ud, jo varmere de står - så man skal lige finde det rigtige sted i huset. Hvis først frøene har tørret ud, dør frøene, og man kan ikke få dem tilbage til live igen. Derfor er det vigtigt at man også stiller dem et sted, hvor man kan holde øje med dem dagligt.

Seneste opslag